Social Media

U dobrožrúta: prvá zero waste pekáreň



Začali na blogu Dobrožrúti, kde zdieľali recepty na zdravé, chutné a hlavne vegánske jedlá. Záujem ľudí a počet sledujúcich iba vzrastal; a onedlho už dodávali svoje koláčiky do bratislavských pekární a kaviarní. A potom prišiel nápad, ktorý sa rýchlo premenil na skutočnosť — a Matúš a Dada v máji 2017 otvorili prvú bezlepkovú zero waste pekáreň U dobrožrúta.


Sídlia na Radlinského ulici v Bratislave, na rohu domu, a keď idete okolo električkou, možno by ste si tento malý obchodík ani nevšimli. No určite stojí nielen za pozornosť, ale aj za nahliadnutie dovnútra a návštevu. Ešte pred vchodom vás privíta malá lavička a zaujímavý alebo vtipný nápis, a sklenené dvere vás privedú do útulných priestorov.

Začínali ako pekáreň a predajňa vegánskych a bezlepkových koláčov. No veľký záujem ich prinútil premýšľať o rozšírení a posunutí podnikania na ďalšiu úroveň — a to otvorením obchodu. Keďže boli úplne prví, ktorí chceli otvoriť bezobalový obchod na Slovensku a lokálni výrobcovia nemali s týmto prístupom žiadne skúsenosti, táto cesta nebola úplne ľahká, ale nevzdávali sa. Postupne oslovovali predajcov bezobalovej a ekologickej drogérie, hľadali možnosti ako prepravovať, skladovať a predávať potraviny, a svoj sortiment rozširovali o každodenné produkty z udržateľných materiálov.


Dnes ich ponuka zahŕňa široký výber trvanlivých potravín — múky, cestoviny, ryžu, vločky, strukoviny; ale aj orechy, sušené ovocie a semienka, viaceré druhy olejov, korenín a sladkostí, či dokonca potraviny ako psyllum, o ktorých ste doteraz ani nepočuli. To však nie je všetko — predávajú aj rastlinné mlieka, čerstvú zeleninu alebo orieškové maslá. A stále ostávajú verní predaju čerstvých bezlepkových chlebíkov a pečiva; a z ich dennej ponuky koláčov sa vám budú zbiehať sliny. Cheesecakey, slimáky, tortičky, krémeše, milované dobronuty... Majú jednoducho všetko.

Čo sa drogérie a kozmetiky týka, ani v tejto oblasti nesklamú. Značky ako MusK, Mylo, Ponio alebo Ecoheart sú ich stálice už poriadne dlho, a aj tento zoznam sa iba rozširuje. Okrem toho majú čapovanú drogériu, ako je gél na umývanie riadu, prášok na pranie či aviváž. Nechýbajú tablety do umývačky, univerzálne čističe a bieliaci prášok.

To, samozrejme, stále nie je všetko. Všetko, čo potrebujete do domácnosti, nájdete tu — a v ekologickom a udržateľnom prevedení. Hubky na riad, čistiace kefy, odličovacie tampóny, obaly z včelieho vosku, sklenené a nerezové fľaše, plátenky, znovupoužiteľný riad a misky, slamky, zubné kefky, vrecká na ovocie a zeleninu... A oveľa viac.


V posledných týždňoch spravili zmenu, ktorú mnohí privítali, iných zase sklamala. Spustili eshop a zmenšili priestory. To zjednoduší nakupovanie tým, ktorí bývajú mimo Bratislavy alebo nemajú čas čapovať a vážiť do vlastných nádob. Tak si stačí už len prísť, zaplatiť a vyzdvihnúť nákup.

Cieľom U dobrožrúta je len jedno — dobro. K sebe, k ostatným, k planéte. Ukazujú, že žiť sa dá s láskou, a že veci sa dajú robiť inak. Určite začnite sledovať ich Instagram, kde inšpirujú zaujímavými tipmi; a mrknite i na ich eshop; možno vás ničo zaujme.

Zdroj: udobrozruta.sk Úvodná fotografia: U dobrožrúta — Facebook

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.