Social Media

4+1 tipov na EKO kuchyňu


Udržateľné zmeny, ktoré vieme v našich životoch spraviť, nie sú niekedy vôbec ťažké ani nákladné. Najlepšie je začať v miestnosti, kde sa človek pohybuje najviac – v kuchyni. Pár tipov, ktoré v dnešnom článku prinášame sú prvým krokom k ekodomácnosti.  Dôležitý je však progres a malé krôčiky. Cieľom nie je byť zo dňa na deň stopercentný zero waste maniak. Každý jeden krok vpred sa cení a je veľmi dôležitý ako pre vás tak aj prírodu. 

1. Ako na uskladnenie zeleniny v chladničke 

Schválne, koľkokrát ste zabudli na kúpený šalát či reťkovky, ktoré na druhý deň vyzerali smutne a mäkko. Skončili prinajlepšom v komposte alebo v komunálnom odpade. Uskladňovanie zeleniny v chladničke si vyžaduje síce viac času a prípravu, avšak týmto spôsobom si môžete chutnú zeleninu vychutnávať aj týždeň po jej kúpe a nebudete mať výčitky, že znovu končí v koši. Také reťkovky stačí zbaviť zelených lístkov, vložiť do sklenenej nádobky a zakryť navlhčenou utierkou. Mrkvu treba rovnako zbaviť lístkov, umyť, nasekať ju a ponoriť do nádobky s vodou, ktorú každý deň vymeníte. Takto skladovaná mrkva vám vydrží niekoľko dní. Jarnú cibuľku či špargľu je skvelé skladovať v pohári s vodou a brokolicu či karfiol zakryť, rovnako ako reťkovky, vlhkou utierkou.   

2. Lufa ako náhrada za hubku 

Vedeli ste, že klasické hubky na riad s najväčšou pravdepodobnosťou v sebe obsahujú plast? Nedajú sa separovať ani recyklovať a kvôli baktériám sa odporúča tieto hubky vymieňať minimálne každé 3-4 týždne. To je skutočne veľa odpadu, ktorý sa dá eliminovať udržateľnou alternatívou – lufou. Je to rastlina a po dozretí vytvorí tmavú štruktúru, ktorá sa ošúpe a vznikne naša pomôcka do kuchyne. Lufa na rozdiel od plastových hubiek schne veľmi rýchlo, vydrží aj niekoľko mesiacov a staroslivosť o ňu zahŕňa jedine preplachovanie v horúcej vode, aby sa zbavila zvyškov jedla. A čo je na nej najlepšie? Je 100% kompostovateľná! 


3. Ekologické čističe 
Človek má tendenciu myslieť si, že všetky tie produkty musia byť trikrát tak drahé ako klasické. Opak je pravdou, väčšina prírodných čističov do kuchyne je univerzálnych. Viete ich použiť na riad, na umytie ovocia, mastných škvŕn a na rôzne povrchy kuchyne. Takto pomôžete nielen svojej peňaženke, ale aj prírode. Väčšina drogérií má vo svojej ponuke nespočetne veľa alternatív - vrátene plniacich staníc, kde si svoje čističe môžete naplniť.

4. Vlastné vrecúška na zeleninu, ovocie a pečivo

Zdá sa to ako otrepaná fráza a tip, ktorý vidíte všade, avšak patrí medzi najjednoduchšiu cestu k udržateľným nákupom. Takéto vrecúška sa dajú kúpiť už dokonca aj v obchodných reťazcoch supermarketov. Ak ste kreatívni a radi tvoríte, skúste si ušiť vlastné. Táto alternatíva vám pomôže uvedomiť si, ako veľmi nepotrebné sú plastové sáčky pri nákupoch.

5. Plánujte dopredu a udržiavajte svoje jedlo čerstvé

Spravte si týždenný plán a pokúste sa všetky potraviny využiť do svojich jedál. Tie je potrebné správne skladovať, najlepšie v sklenených nádobkách pokrytých voskovými obalmi. Voskové obaly sú veľmi univerzálne. Dajú sa využiť ako pokrývka na každú potravinu. Otvorené mliečne produkty, hotové jedlá, zeleninu a ovocie. Ich kúpa sa môže zdať zo začiatku nákladná, avšak tieto obaly vydržia viac ako rok a dajú sa opätovne prevoskovať priamo vo vašej domácnosti.

fotografie: unsplash.com

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.