Social Media

2+1 tipov na ekologickú kúpeľňu


V predošlom článku "4+1 tipov na eko kuchyňu" sme vám predstavili niekoľko tipov na udržateľnejšiu kuchyňu. Rovnako ako v priestoroch kuchyne, tak aj v kúpeľni sa dá zaviesť množstvo zmien. Udržiavať kúpeľňu "green" je hádam najjednoduchšie a budete na to potrebovať bežné suroviny, ktoré nájdete vo svojej domácnosti. 

1. Čističe do kúpeľne

Čističe s rôznymi škodlivými chemikáliami sú zbytočné. Domáce čistiace prostriedky si viete vyrobiť z jednoduchých surovín. Táto alternatíva je účinná, lacnejšia a šetrnejšia k prírode. Klasické čističe sú nebezpečné hlavne kvôli ich zloženiam. Napríklad také čističe na toalety obsahujú žieravé látky, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy - môže dojsť k rôznym alergickým reakciám, podráždeniu očí či dokonca poleptaniu kože. 

Na výrobu takýchto jednoduchých čističov môžete použiť ingrediencie ako napríklad:
  • ocot
  • jablčný ocot
  • sódu bikarbónu 
  • citrón 
  • čistý lieh 
  • esenciálne oleje  

Vyrobte si vlastné čističe 
- na sklenené povrchy alebo kachličky - zmiešajte 2 poháre vody s tromi polievkovými lyžičkami octu a jemnou utierkou zotrite mastnoty alebo iné nečistoty

- dezinfekčný prostriedok - na dezinfekciu vám poslúžia rôzne esenciálne oleje (napríklad levanduľový alebo tea tree) zmiešaný s vodou 

- na povrchy vane alebo sprchy - sóda bikarbóna a citrón vám poslúžia rovnako dobre ako obyčajné čističe 

Pravdaže, v drogériách nájdete už veľké množstvo prírodných alternatív, ktoré sa cenovo dokážu vyrovnať tým konvenčným. Dávajte si však pozor na greenwashing. Množstvo značiek sa snaží predať svoje prostriedky ako ekologické napríklad novými zelenými obalmi alebo sloganmi, ktoré majú v nás evokovať pocit, že nakupujeme niečo prírodné. Stále teda pozerajte zloženia! 

2. Nahraďte žiletky 

Kovové, drevené alebo bambusové žiletky sú skvelou náhradou za klasické jednorázové plastové žiletky, ktoré skončia v koši. Ich kúpa môže byť spočiatku nákladnejšia, avšak vydržia veľmi dlho, sú kvalitné a šetrné k životnému prostrediu. 

3. Kozmetika a odličovanie

Najväčšie zmeny viete spraviť práve v kozmetike. Nemusíte ihneď vymeniť všetko za tuhé mydlá a šampóny, avšak skúste investovať do produktov, ktoré sú prírodné a najlepšie od slovenských výrobcov. Klasické odličovacie tampóny môžete nahradiť látkovými, ale ak by vám nesadli, existujú už aj kompostovateľné. 


zdroj obrázkov: unsplash 

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.