Social Media

two: znovupoužiteľné odličovacie tampóny

two cosmetics - znovupoužiteľné odličovacie tampóny

Vedeli ste, že kozmetickým odličovacím tampónom trvá až 5 mesiacov, kým sa rozložia? Ich výroba je veľmi náročná pre životné prostredie, keďže v procese sú využívané rôzne chemikálie končiace vo vodných zdrojoch či riekach. Aj keď to nemá priamy dopad na nás samých, prírode a zvieratám je týmto spôsobom veľmi ublížené. 


Našťastie však v dnešnej dobe existujú spôsoby, ako sa odličovať bez toho, aby sme zaťažovali životné prostredie, alebo aspoň trochu znížili škodlivé vplyvy. Na trhu existujú varianty ako odličovacie tampóny zo 100% bavlny, ale po novom aj znovupoužiteľné, zero waste, odličovacie tampóny, ako napríklad tie od slovenskej značky two cosmetics, o ktorých Vám dnes povieme viac.

O značke two cosmetics

Táto slovenská značka, ktorej existencia začala ešte v roku 2016, vyrába ručne šité 100% prírodné kozmetické produkty vhodné ako pre vegetariánov, tak i pre vegánov. V ich produktoch nenájdete syntetické látky, či chemikálie, ktoré môžu byť akýmkoľvek spôsobom nebezpečné. Viac o tejto značke si môžete prečítať priamo na ich stránke, kde nájdete príbeh ich vzniku a filozofiu, ktorou sa riadia. 

two cosmetics - znovupoužiteľné odličovacie tampóny

O znovupoužiteľných, zero waste, odličovacích tampónoch

Na trhu v dnešnej dobe nájdete mnoho znovupoužiteľných odličovacích tampónov. Niektorí ľudia preferujú podomácky ušité, niektorí podporujú slovenské či zahraničné značky. Je dôležité podporovať domácu ekonomiku a lokálnych podnikateľov, ktorí to na Slovensku nemajú práve najľahšie. A práve preto sme sa dnes rozhodli priblížiť vám práve tieto odličovacie tampóny slovenskej značky two cosmetics.

Čo sa ich výroby týka, sú ručne šité a v krabičke nájdete 7 kusov v rôznych farbách - ružové, zelené, modré, fialové, biele či žlté. Ušité sú z bavlnného úpletu a BIO froté materiálu, ktorý je na dotyk veľmi jemný a príjemný, ale hlavne šetrný k pleti, preto sa nemusíte obávať. 

Ich použitie je úplne jednoduché. Nanesiete požadované množstvo vášho odličovacieho prípravku na froté stranu tampónu a jemným trením po pokožke odstránite make-up a ostatné nečistoty. Následne pomocou druhej, farebnej strany dôkladne dočistíte pleť. Následne tampón preperiete ručne v teplej vode, prípade pri silnejšom znečistení hodíte do práčky a periete pri teplote 60-90°C, minimálne 2 krát mesačne. Pre úplné zabezpečenie hygieny môžete tampóny prežehliť a tým sa zbavíte akýchkoľvek baktérií, ktoré by i po opraní mohli na tampóne ostať. 

Ich výhodou je okrem udržateľnosti a eco-friendly povahe taktiež jemnosť a šetrnosť voči pleti. Tieto tampóny sú vhodné aj pre citlivú pleť a s použitím kvalitného odličovaču nie je potrebné vyvíjať silný tlak na pleť. Pri použití micelárnej vody na odličovanie je vhodné tampón pridržať pri pleti a následne zotrieť - žiadne šúchanie. Rovnaký spôsob voľte i pri odličovaní očí a očného okolia. Micelárna voda, či iné odličovače totiž rozpúšťajú make-up až po krátkej chvíli. Takéto odličovanie je hlavne šetrné k pleti, ktorá neostane začervenaná a podráždená. Po odlíčení jednoducho pleť umyjete podľa vašej aktuálnej kozmetickej rutiny, tampóny preperiete a máte hotovo. 

Čo sa ceny týka, pohybuje sa v rozmedzí 5-7€, na twocosmetics.sk za 6,50€. Zdá sa vám to veľa? Tu pomôže jednoduchá matematika. Bežné odličovacie tampóny sa pohybujú v cenovej relácii 1,30€ a obsahujú 85 kusov. Pri predpoklade, že sa odličujete denne a používate pleťové toniká, ráno vyhodíte 1 tampón po použití pleťového tonika či micelárnej vody, a večer napríklad 2 tampóny po odlíčení a dočistení. Sú to teda tri tampóny na deň. Ak takto fungujete celý mesiac, tvorí to približne 90 tampónov.

Každý mesiac tak miniete 1,30€ len na tampóny, čo tvorí napríklad jednu kávu v kaviarni. Vráťme sa ale k znovupoužiteľným tampónom. V prepočte vychádza jeden tampón okolo tých 0,90€ a z vlastnej skúsenosti viem, že mi jeden takýto tampón opakovane slúžil až 3 mesiace. 7 tampónov v balení teda vydrží približne 21 mesiacov.

Čo je teda pre vás výhodnejšie a zároveň šetrné k prostrediu? Minúť za 21 mesiacov viac než 27€, viac než 1800 tampónov a zaťažiť planétu, alebo len 6,50€ bez akéhokoľvek bočného odpadu?

fotografie: archív Viki

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.