Social Media

RECENZIA: The Hate U Give - Angie Thomas


THUG - "The Hate You Give" alebo po našom "Nenávisť, ktorú si zasial", je koncept, ktorý vytvoril rapper Tupac a pokračuje ešte aj slovom LIFE - "Little Infants Fucks Everybody", ktorý hovorí o tom, že ak deti naučíš nenávisti, otočí sa proti tebe. No a práve prvá časť tohto výroku, teda The Hate U Give, je názov knihy od americkej spisovateľky Angie Thomas. 

Oficiálna anotácia

Šestnásťročná Starr Carterová žije v dvoch svetoch: býva v chudobnej černošskej štvrti a navštevuje snobskú strednú školu na predmestí. Krehkú rovnováhu medzi nimi naruší večer, keď sa stane svedkyňou streľby, pri ktorej policajný dôstojník pripraví o život jej najlepšieho priateľa z detstva,  Khalila. Khalil v čase vraždy pri sebe nemal zbraň. Jeho smrť zakrátko upúta pozornosť celoštátnych médií. Niektoré ho opíšu ako grázla, iné ako drogového dílera a gangstra. Starrina najlepšia kamarátka zo školy dokonca naznačí, že si zomrieť zaslúžil. Keď sa ukáže, že polícia nemá záujem prípad vyriešiť, ulice zaplnia demonštranti a černošská štvrť sa zmení na vojnovú zónu. Všetkých zaujíma, čo sa v osudný večer skutočne stalo. Odpoveď pozná iba Starr. No čokoľvek, čo sa rozhodne (alebo nerozhodne) prezradiť, môže zničiť jej rodinu a ohroziť jej život.
 

Naša recenzia

Príbeh Starr je naozaj veľmi silný a možno o to silnejší, ak ho čítate v momentálnej situácii. Veľmi však oceňujeme najmä to, že je podaný stráviteľne a číta sa jednoducho, aj keď ide o vážne a ťažké témy a tak môže poskytnúť aspoň malý nahľad do toho, ako táto situácia vyzerá pre ľudí, ktorí ju zažívajú "first hand". Navyše je písaná tak nenáročne, že ju určite ocenia aj ľudia, ktorí knižkám za iných okolností neholdujú. Každá postava v tejto knihe znázorňuje určitý stereotyp ľudí a ich akési "predvolené" reakcie na udalosti posledných týždňov, s akými sme sa za posledné týždne mohli na sociálnych sieťach stretnúť. Za bežných okolností si poviete, že takéto ploché postavy nie sú v literatúre žiadúce, no práve v The Hate U Give poukázali na klady aj zápory každej jednej skupiny, ktorú zastupuje niekto v Starrinom živote. Starr je skvelý rozprávač, je neuveriteľné ju sledovať ako prechádza z jednej časti svojej osobnosti, keď je doma, do druhej, keď je v škole, na základe jej reči. Angie Thomas dokázala naozaj vykresliť Starr tak dokonalo, že aj napriek iným slovám, ktoré v jej monolģu alebo dialógu používa, máte stále pocit, že ide o jedno a to isté dievča. Všetky vzťahy v tejto knihe sú reálne a máte pocit, že trávite čas s kamarátmi, s ktorými prechádzate rôznymi situáciami. Táto kniha však rozpráva o policajnej brutalite s nadhľadom. Nerobí mučeníkov z kriminálnikov, ani neodsudzuje všetkých policajtov - ba práve naopak. A najmä poukazuje na problém, ktorý bohužiaľ stále pretrváva. Knihu The Hate U Give (Hnev, ktorý si zasial) teda odporúčame všetkými desiatimi s hodnotením 5/5 hviezdičiek!

 

zdroj: martinus.sk; instagram.com

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.