Social Media

Čo je kapsulový šatník?


V snahe bojovať s konzumným spôsobom života a hľadaním minimalizmu a jednoduchosti mnoho ľudí začína práve vo svojom šatníku. Vďaka lákavým výpredajom, atraktívnym zľavám a stále novým kolekciám je niekedy ťažko povedať "nie" novému tričku alebo šatám; a výsledkom je skriňa plná oblečenia, ktoré sme nikdy nemali na sebe. A čo je horšie — i tak máme pocit, že nemáme čo na seba. Riešením tohto problému je práve kapsulový šatník — a ak dnes počujete o tomto slovnom spojení prvýkrát, rady vám ho priblížime.



Kapsulový šatník je kolekcia oblečenia, ktorá pozostáva z pomerne malého počtu kúskov. Tie nosí človek dookola istý počet mesiacov; najčastejšie jedno ročné obdobie. Zahŕňa všetko od tričiek a nohavíc, bundy a kabáty, ale aj obuv a kabelku či batoh. Tento termín prvýkrát použila majiteľka londýnskeho butiku "Wardrobe" Susan Faux v sedemdesiatych rokoch. Mal označovať oblečenie, ktoré nikdy nevyjde z módy. Pod kapsulový šatník spadá aj projekt 333 — šatník zložený z tridsiatich troch kúskov, ktoré nosíte tri mesiace.


Vytvorte si svoj vlastný štýl. Nech je pre vás jedinečný, a zároveň identifikovateľný pre ostatných.
— Orson Welles



Kapsulový šatník pozostáva z dvoch častí. Tou prvou je základ — teda kúsky, ktoré sú ľahko kombinovateľné, cítite sa v nich pohodlne a sú vhodné na každý deň. Budú odrazovým prvkom pri tvorbe akékoľvek outfitu. Sú to napríklad modré rifle, biela blúzka alebo malé čierne šaty; teda kúsky, ktoré sú nadčasové a vhodné na formálne i neformálne príležitosti.

Druhá časť vytvára priestor na kreativitu. Kapsulový šatník totiž vôbec nemusí byť nudný a jednotvárny, ak v ňom necháte prejaviť svoju osobnosť. Nebojte sa doň zaradiť farebné tričká či vzorované šaty; a práve vďaka prvej polovici šatníka sa vám takéto kúsky budú ľahko kombinovať a nosiť.



Ako začať s kapsulovým šatníkom?

Otvorte svoju skriňu a vyberte z nej päť kúskov, ktoré nosíte najradšej v toto ročné obdobie. Čo k nim viete nosiť? S čím budú vyzerať dobre a budete sa v nich cítiť pohodlne? Zo skrine vyberte oblečenie, ktoré sa ľahko kombinuje a môžete si ho obliecť niekoľkokrát inak — spomínaná biela blúzka, čierne nohavice, biele a čierne tričko, tenisky, telové lodičky, ľahký plášť... Možnostiam sa medze nekladú. Nezameriavajte sa na to, čo by ste v šatníku mali mať. Sústreďte sa na to, čo vyhovuje vášmu životnému štýlu — čo nosíte do práce alebo do školy, v čom sa cítite najlepšie.

Cieľom kapsulového šatníka je skrátiť čas, ktorý ráno strávime pred otvorenou skriňou v zúfalstve, že nemáme čo na seba, prestať zbytočne nakupovať a naučiť sa nosiť kúsky znova a znova; ale aj nájsť vlastný štýl a prejaviť to, kým sme.

Zdroj fotografií: unsplash.com

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.