Social Media

5+1 kníh, ktoré si prečítať počas PRIDE month


Ako iste viete, každoročne si v júni pripomíname povstanie z roku 1969 zo Stonewall, takzvaným PRIDmonth. Naša Iv si pre Vás na oslavu tohto mesiaca pripravila 5+1 tipov na knižky, ktorým by ste v tomto mesiaci mali venovať pozornosť. 

Knihy s LGBTQ+ reprezentáciou


Vrania šestka – Leigh Bardugo
Leigh Bardugo je jednou z najtalentovanejších spisovateliek našej generácie. Vytvorila svoj vlastný svet, tzv. Grishaverse a práve v ňom sa ocitneme v príbehu duológie Vrania šestka. Príbeh začíname v meste inšpirovanom Amsterdamom s názvom Ketterdam. Šesť nebezpečných vyvrheľov bolo najatých na lúpež storočia z najviac stráženej pevnosti na severe krajiny Fjerda. Každý z nich má svoj príbeh, svoju neodmysliteľnú motiváciu alebo túžbu po pomste a rozhodne majú aj svoje rozdiely. Spája ich však neuveriteľná odmena, ktorá ich čaká, ak lúpež prebehne úspešne. A čo chcú vlastne ukradnúť? Vynálezcu drogy jurda parem, ktorá znásobuje schopnosti vojakov oddielu Grisha, no je pre nich veľmi návyková a ohrozuje na živote nie len ich, ale aj všetkých naokolo. Ak máte radi napätie, záhady a silné puto medzi postavami táto série je ako stvorená pre Vás! A pamatajte „Kaz Brekkez didn’t need a reason.“ No mourners, no funerals. 

 

All for the Game – Nora Sakavic
Neil Josten je chlapec, ktorý celý svoj život uteká, s falošným menom a zmenený na nepoznanie. Pred čím? Pred všetkým, no najmä pred svojim násilníckym otcom. Po smrti svojej matky sa ale, po prvý krát v živote, pretĺka úplne sám. Až dokým ho nenájde coach Wymack z Palmetto State University. Pre Neila je totiž nadovšetko dôležitý šport Exy (kombinácia hokeja a lacrossu, ktorého autorkou je samotná Nora Sakavic). Coach Wymack totiž trvá na tom, aby všetci hráči v jeho tíme, boli decká, ktorým nikto nedal v živote šancu a boli odpísané. Tu Neil stretáva svojich spoluhráčov, ľudí, ktorí si toho prežili v živote veľa. Každý z nich je ostražitý a svoju traumu dáva najavo iným spôsobom. Ich komunikácia je preto na začiatku veľmi zložitá. Navyše jedným z hráčov Palmetto State Foxes je aj hviezda Exy Kevin Day, chlapec ktorého Neil pozná zo svojho starého života. Neil sa postupne začne dozvedať o tom prečo museli s matkou ujsť, ako veľmi je svet Exy pospletaný mafiou a gangami. A k tomu všetkému sa stále snaží aby nikto neodhalil jeho pravú identitu. Séria All for the Game sa skladá z troch kníh a každá z nich je nabitá akciou a doženie Vás k slzám. Je to kniha, ktorá hovorí o rôznych typoch traumy, závislosti alebo o násilí, či o vzťahoch a sexualite. O týchto témach však nehovorí, aby šokovala a môžeme Vám sľúbiť, že každá jedna z postáv, ktoré možno budete na začiatku nenávidieť, prejde neuveriteľným rastom. 

 

LGBTQ+ lovestories


Red, White & Royal Blue – Casey McQuiston
Kniha Red, White & Royal Blue je jedna z najospevovanejších kníh minulého roka. Prečo? Pretože je neuveriteľne rozkošná a chytí Vás za srdce. Ocitáme sa v alternatívnej verzii roku 2020 (a vo verzii, v ktorej by nejeden z nás žil určite radšej ako v tejto momentálnej). Alex Claremont-Diaz je prvým synom, prvej prezidentky USA Ellen Claremont. Príbeh začíname na svadbe anglického princa Phillipa. Alex a Phillipov brat Princ Henry sa nemajú veľmi v láske a ich konflikt na tejto svadbe vyvrcholí. Keďže Alexova matka sa snaží udržať si post prezidentky aj v nasledujúcom volebnom období, Alexove vyvádzanie musia „upratať“. A ako najlepšie vyžehliť vzťah prvého syna a anglického princa? Nútiť ich spolu tráviť čas pred kamerami. Obaja Alex aj Henry si tak začnú uvedomovať, že ten druhý možno vlastne vôbec nie je taký zlý a možno sú si oveľa podobnejší, ako si mysleli. Postupom času spolu začnú radi tráviť čas aj mimo kamier a foťákov. V tejto knihe okrem vývoja ich vzťahu sledujeme aj vývoj Alexovej osobnosti, a to ako objavuje svoju sexuálnu orientáciu. Tento príbeh je príbeh o rešpekte, tolerancii a láske. Je to krásna idea toho ako by svet mohol vyzerať. 


Daj mi tvoje meno – André Aciman
Pri príbehoch o láske (a to medzi kýmkoľvek) nám nedá nezmieniť jeden z najsilnejších príbehov našej generácie - Daj mi tvoje meno. Príbeh začíname v slnkom zaliatom Taliansku, kde hlavný predstaviteľ Elio trávi každé prázdniny so svojou rodinou. Toto leto sa však jeho svet prevráti naruby, keď spozná Olivera, študenta, ktorý toto leto bude pomáhať jeho otcovi. Olivera pozorujeme spolu s Eliom a prežívame s ním každú emóciu prvej lásky. Sklamanie, túžbu, radosť a pomaly ale isto, tak, že ani nevieme, kedy sa to stalo a s Eliom sa zamilujeme. Tento príbeh rozpráva o tom aká láska je, aká je krásna a spaľujúca, ako chvíľami zabudnete, kde jedno telo končí a to druhé začína. Naučí Vás byť sebavedomý v tom ako milujete, bez zábran a pochybností. Aciman je majstrom zachytávania všetkých ľudských emócii, tých pozitívnych aj tých negatívnych. Jeho postavy sú krásne komplexné a ľudské, pretože nerobia všetko dokonalo a máte pocit, že Vám práve niekto prerozprával svoj životný príbeh. Takže, ak chcete znovu prežiť svoju prvú lásku a tento krát pod talianskym slnkom, určite neváhajte siahnuť po tejto knižke. 



Knihy LGBTQ+ autorov


Na konci naozaj obaja umrú – Adam Silvera

Kniha Adama Silveru - Na konci naozaj obaja umrú sa odohráva opäť v alternatívnej verzii prítomnosti v New Yorku. V tejto verzii reality Vám v deň, kedy Váš život skončí, o polnoci zavolajú, aby Vás na to upozornili a Vy ste si mohli ešte splniť posledné priania. A presne to sa stalo aj našim hlavným predstaviteľom Mateovi a Rufusovi. Keďže sú obaja na svoj posledný deň sami, rozhodnú sa vyskúšať aplikáciu „Last Friend“, kde si umierajúci môžu nájsť spoločnosť, s ktorou svoj posledný deň strávia. Náhoda ich tak privedie k sebe. Počas dňa spolu teda zažívajú rôzne skúsenosti. Mateo je plachý chlapec, ktorý v svoj posledný deň vďaka Rufusovi vylezie zo svojej ulity, v ktorej sa celý život skrýval. Rufus zase bojuje s hanbou a vinou, kvôli smrti svojej rodiny. A aj za tento krátky čas sa medzi nimi vytvorí naozaj nezameniteľné puto. A ako sa ich posledný deň vlastne skončí? 

 

Birthday – Meredith Russo
Morgan a Eric sa narodili v tej istý deň, v ten istý čas. Každý rok, od ich 13. narodenín, ich stretávame na ich spoločný deň a sledujeme ako sa ich životy vyvíjajú. Eric sa snaží prísť na to, kto je a Morgan sa snaží byť sama sebou. Postupom času si však uvedomujú, že sú neoddeliteľnou súčasťou toho druhého. 

Zverejnenie komentára

Sleduj nás

Hľadáš niečo?

Instagram

BERIVAS.